Voetbalschoenen

Ontstaan van voetbalschoenen

Voetbal schoenen zijn onmisbaar in de sport voetbal. Voetbal schoenen zijn ontworpen in de 19de eeuw. Ze werden gemaakt uit hard leer en ze sloten hoog rond de enkels. De noppen werden toen der tijd gemaakt van metaal of leer omdat die voor een betere grip zorgden. rond 1950 werden de voetbalschoenen lichtergemaakt door het gebruik van synthetische materialen. Ook worden de noppen niet meer gemaakt van leer en metaal maar van metaal en rubber. Tegenwoordig word er minder gebruik gemaakt van hard leer en heel erg veel van plastic. Het voordeel hiervan is dat plastic veel lichter is en je dus minder gewicht meedraagt. Een groot nadeel van plastic is dat het heel erg snel slijt en je dus ook sneller nieuwe voetbalschoenen moet kopen. De noppen van tegenwoordig zijn van plastic gemaakt. De meest voorkomende noppen onder voetbalschoenen zijn firm ground noppen.

Verschillende fabrikanten

Er zijn een heleboel verschillende merken die voetbalschoenen produceren maar de grootste 3 zijn: Nike, Adidas en Puma. Je ziet ook dat elk merk verschillende soorten schoenen aanbied. Als we naar Nike kijken zien we dat ze een combinatie hebben tussen hoge schoenen en lage schoenen. Nike gebruikt erg veel plastic in hun schoenen waardoor ze iets lichter zijn dan de gemiddelde schoen. Als we naar Adidas kijken zien we dat ze vooral hoge schoenen aanbieden. Adidas gebruikt ook vooral plastic maar wel iets minder dan Nike, dit doen ze omdat Adidas erg gesteld is op de kwaliteit van hun voetbalschoenen. Puma die hebben voornamelijk lage schoenen en maken veel gebruik van leer.

Verschillende soorten voetbalschoenen

Je hebt verschillende soorten voetbalschoenen. Je hebt voetbalschoenen voor op kunstgras, normaal gras en voor zaalvoetbal. Voetbalschoenen die je op normaal gras gebruikt hebben voornamelijk hoge noppen zodat je meer grip hebt. De schoenen die je op kunstgras gebruikt hebben kleine noppen omdat kunstgras minder hoog is dan normaal gras. Door de kleine noppen ben je flexibeler op het veld. In de zaal gebruik je schoenen met een platte zool, dit is omdat noppen verboden zijn te gebruiken met zaalvoetbal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *